Lahden kaupungin urheilu- ja kulttuuritunnustukset jaetaan Joulukylässä lauantaina

yleiskuva Lahden Joulukylästä, missä näkyy kuusi ja kojuja

Vuoden 2022 lahtelaisesta urheiluteosta palkittiin jääkiekkoilija Hannes Björninen. Kulttuurialan tunnustuspalkinto myönnettiin Lahden Kansainväliselle Urkuviikolle. Stipendein palkittiin nuoret lahtelaiset kestävyysjuoksija Ilona Mononen sekä Teatterikoulu Timotein ja Lahden Nuorisoteatterin teatteriharrastajat.  

Kuntalaiset saivat jälleen ehdottaa, kenelle kaupungin myöntämät urheiluteko- ja kulttuurialan tunnustuspalkinnot heidän mielestään kuuluvat. Neljättä kertaa sai ehdottaa myös vuoden nuorta lahtelaista urheilijaa ja kulttuurintekijää.

Eri kategorioihin saatiin yhteensä lähes kaksisataa ehdotusta.  Ehdotuksia sai antaa kaupungin verkkosivujen tai Lahti-Pisteen kautta. Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta päätti palkittavista kokouksessaan 14.12.2022.

Tunnustuspalkinnot jaetaan Lahden Joulukylässä ensi lauantaina 17.12. klo 10.30.

Vuoden lahtelaisesta urheiluteosta palkittiin Hannes Björninen

Suomi voitti jääkiekkohistoriansa ensimmäisen olympiakullan Pekingin olympialaisissa vuonna 2022. Suomen jääkiekkomaajoukkueen nelosketjun keskushyökkääjä, Lahden Pelicansin kasvatti Björninen syötti avausmaalin ja viimeisteli Suomen voittomaalin. Björninen pelasi myös toukokuussa MM-kotikisoissa mestaruuden voittaneessa Leijona-joukkueessa.

Björninen on tuonut positiivisesti Lahden kaupunkia esille ja toiminut esikuvana monille nuorille jääkiekkoilijoille.

Björninen on myös Lahti-lähettiläs. Lähettiläät ovat ansioituneita lahtelaisia, jotka rakentavat omalla esimerkillään myönteistä, kestävää mielikuvaa Lahdesta.

– Vuoden lahtelaisen urheiluteon valintakriteereitä ovat merkittävä menestys kilpailuissa kansallisesti ja kansainvälisesti tai muunlainen lahtelaista urheilukulttuuria myönteisesti edistävä ja uudistava toiminta, kertoo Lahden vt. liikuntatoimenjohtaja Markku Ahokas.
– Urheilun puolella useimmiten palkitaan juuri kyseisenä vuonna tehdystä urheiluteosta, esimerkiksi merkittävästä voitosta tai saavutuksesta.

Kulttuurialan tunnustuspalkinto Lahden Kansainväliselle Urkuviikolle

– Lahden Kansainvälinen Urkuviikko täytti 50 vuotta tänä vuonna ja se on todella merkittävä ikä mille tahansa festivaalille, toteaa kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos.
– Urkuviikko esittelee vuosittain useita koti- ja ulkomaisia urkureita, orkestereita ja kuoroja. Urkuviikko oli ensimmäinen kesäfestivaali Lahdessa ja ensimmäinen urkutapahtuma koko Suomessa.

Urkuviikoilla on 50 vuoden aikana ollut noin 1300 eri konserttia sekä muuta tilaisuutta ja esiintynyt 266 urkutaiteilijaa noin 30 maasta.

Kulttuurialan tunnustuspalkinto myönnetään ansioituneesta, uutta luovasta ja usein myös pitkäaikaisesta lahtelaisen kulttuurielämän hyväksi tehdystä työstä. Kulttuurialan tunnustuspalkinnossa kyse on usein elämäntyöpalkinnosta.

Vuoden nuori urheilija on kestävyysjuoksija Ilona Mononen

Ilona Mononen ylsi kolmanneksi maastojuoksun 2022 EM-kisojen alle 20-vuotiaiden sarjassa. Mitali on Suomelle ensimmäinen 20 vuoteen.

Lahden Ahkeraa edustava Mononen on osoittanut poikkeuksellista lahjakkuutta ikäluokassaan saavuttaen kansallista ja kansainvälistä menestystä, osallistuen myös aikuisten kisoihin.

Nuori urheilija on innoittanut ja kannustanut omalla päättäväisyydellään ja nöyrällä asenteellaan nuoria urheilijalupauksia jatkamaan määrätietoista harjoittelua itseensä uskoen.

Stipendi myönnetään nuorelle Lahtea edustavalle urheilijalle tai ryhmälle valtakunnallisesta ja/tai kansainvälisestä menestyksestä. Huomionosoituksen tarkoituksena on kannustaa nuoria urheilijoita urallaan eteenpäin.

Timpparilaisille ja nutelaisille vuoden nuori kulttuurintekijä -tunnustus

Vuoden nuori kulttuurintekijä -tunnustus myönnettiin lahtelaisille nuorille teatteriharrastajille eli Teatterikoulu Timotein timpparilaisille ja Lahden Nuorisoteatterin nutelaisille.

Teatterikoulu Timotei täytti tänä vuonna 50 vuotta. Lahden Nuorisoteatteri täytti tänä vuonna 60 vuotta.
– Juhlavuoden aikana molemmat tahot toteuttivat useita hurmaavia esityksiä eri puolilla Lahtea, Karhos kertoo.

Stipendi myönnetään nuorelle lahtelaiselle taiteilijalle tai työryhmälle mielenkiintoisesta ja taiteellisesti korkeatasoisesta toiminnasta kuluvana vuonna. Huomionosoituksen tarkoituksena on nostaa esiin nousevia lahtelaisia kykyjä.

Viime vuoden 2021 nuoret lahtelaiset palkittavat olivat kiipeilijä Hugo Talvisalmi ja taiteilija Suvi Haapaniemelle.

Lahtelaisesta urheiluteosta palkittiin viime vuonna 2021 rallin junioreiden maailmanmestari Sami Pajari, vuonna 2020 liikunta- ja urheiluseuratoiminnan selviytyminen koronakriisistä sekä 2019 karaten huipputuomari Pirkko Heinonen.  Kulttuurialan viime vuosien palkittuja ovat mestarikansantanssija, koreografi Hannu Nipuli vuonna 2021, näyttelijä Ritva Sorvali 2020 ja muusikko, näyttelijä Minja Koski 2019.